
Een paar dagen na mijn eerste bevalling. Ik weet nog precies hoe ik mij op deze foto voelde. Afwezig. Totaal gedistantieerd van mezelf, de wereld. Numb. En het grote contrast met de slinger maakt voor mij nu nog duidelijker hoe mijn werkelijkheid op dat moment er niet mocht zijn. Ik had de overtuiging dat ik me blij moest voelen, maar het tegenovergestelde was waar. Ik had pijn, ik was getraumatiseerd, mijn keizersnede was slecht gehecht, ik sliep niet meer. In plaats van goed voor mezelf te zorgen, eerlijk te zijn naar anderen, schaamde ik me en gaf ik mezelf de schuld. Ik heb veel te lang door geploeterd in mijn eentje. Mijn lichaam stond in zo'n staat van alertheid, dat ik niet eens meer naar de supermarkt durfde, toen ik eenmaal weer op de been was.
JE BENT NOOIT ALLEEN
Ik weet dat er nu moeders zijn die zich net zo eenzaam en verslagen voelen als ik destijds. De oorzaak daarvan maakt niet uit. Jezelf schamen of beschuldigen is nooit de weg om te gaan. Jij hebt een topprestatie geleverd, een kind op de wereld gezet en jij hebt alles gegeven wat je kon. Het is nooit jouw schuld.
BE KIND
Wanneer jij je nu in deze situatie begeeft, wat zou een vriendin tegen jou zeggen als ze wist hoe jij je voelde? Wees die vriendin voor jezelf. Gun jezelf een rouwproces, omarm en erken de gevoelens die je hebt. Maak ruimte zonder erin te verdrinken. Wees eerlijk zonder oordeel. Troost jezelf.
VOELEN
Heb de moed om het ongemakkelijke er te laten zijn zonder het te willen veranderen. Geef het aandacht en jouw zorg, zoals je je kindje aandacht en liefde geeft. Jullie verdienen dat allebei net zo hard. Voelt dit nog ongemakkelijker voor je, dan heb jij dat juist nodig. Misschien ben je al te lang te hard voor jezelf geweest.
UIT JE ISOLEMENT
In de huidige tijd ligt eenzaamheid nog makkelijker op de loer. Er komen minder mensen over de vloer, er is minder sociaal contact en minder controle op hoe het nu werkelijk met jou is. Je moet dus zelf de regie pakken om uit een eventuele negatieve spiraal te komen.
TIPS
1. Begin iedere dag met jezelf iets te gunnen, waar je behoefte aan hebt. Wanneer je dat niet kan voelen, neem dan een paar minuten de tijd om rustig naar je hartstreek te ademen. Dit kalmeert, maar verbindt je ook met je gevoel en intuïtie. Dat gunnen hoeft niet groots te zijn, al is het een kop thee even alleen zonder baby.
2. Plan korte ommetjes in de buurt, frisse lucht en beweging zijn goed voor je herstel. En wees gewoon eerlijk wanneer je een buurvrouw tegenkomt. Maak van je hart geen moordkuil.
3. Zorg voor voedzame voeding, maak of vraag in een keer grote porties en vries het in, zodat je niet gemakkelijk in comfortfood verzandt.
4. Lichamelijk contact werkt helend voor zowel jou als jouw baby. Huid-op-huid contact kalmeert jullie zenuwstelsel. Maar je kunt je ook laten massseren.
5. Een van de dingen, waar je misschien wel het minst behoefte aan lijkt te hebben, wanneer je je niet goed voelt is sociaal contact. Misschien wil jij je het liefst binnen opsluiten, zodat je het ongemak niet hoeft te erkennen. Maar believe me, wanneer jij de moed hebt om eerlijk te zijn naar jezelf en anderen en erachter komt dat jij niet de enige bent in jouw gevoel, maak je grote stappen naar meer geluk. (H)erkenning werkt enorm bekrachtigend. Je bent niet gek en je bent niet raar. Je bent "gewoon" moeder geworden.
Om moeders een handje te helpen om uit de oncomfortabele comfortzone te komen, ga ik iedere dinsdagochtend van 9.00u-10.30uur met moeders en hun baby's in omgeving Haarlem wandelen. We bewegen, verbinden en maken ruimte voor wat is. Niet meer, niet minder.
Voel jij dat dit is wat je nodig hebt, wees moedig en meld je aan voor een van de volgende wandelingen via sabrina@kindfulmamas.nl of via 06-18391532.
Alle goeds,
Sabrina
Comments